ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342,3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, ωράρ. λειτ: 10.30 – 14.00 και 18.00 – 21.00μμ), δύο ατομικές εκθέσεις – η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Λαγού, με τίτλο: “ Stardom” και η έκθεση σχεδίων της Kristina Ristic, με τίτλο: “Drawings”.
Ο Νίκος Λαγός εκθέτει (στο κάτω επίπεδο της αίθουσας), έργα μεγάλων διαστάσεων, στα οποία είναι φανερές οι επιρροές της αμερικάνικης τέχνης και κουλτούρας, όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα και μετά, με τις ραγδαίες εξελίξεις που επέφεραν σε αυτήν, το κίνημα της “Pop Art”, η ζωγραφική των Κόμικς, καθώς και σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Jean-Michel Basquiat. Τα θέματα των έργων του, αμφίσημα. Στις συνθέσεις τους, μπορεί κανείς να διακρίνει κάποια μορφολογικά στοιχεία, τα οποία ο καλλιτέχνης επιλέγει να αποδώσει με έναν φαινομενικά παιδικό- απλοϊκό τρόπο επάνω στο έντονο χρωματικό υπόβαθρο των έργων του. Κρανία, σπίτια, χώροι γεωμετρικοί, σταυροί, δέντρα, βουνά, αεροπλάνα, καρέκλες, ψάρια, ζώα, μορφές που θυμίζουν καουμπόις, βέλη,…συνδέονται μεταξύ τους με έναν πρωτογενή, πριμιτίφ θα έλεγε κανείς, τρόπο. Σχηματοποιημένες μορφές και αντικείμενα, σύμβολα και αριθμοί, αναμειγνύονται στον καμβά με γράμματα, λέξεις, φράσεις, που σημαίνουν ή υπονοούν. Συνήθως η σύνθεση των λέξεων- φράσεων αυτών και η ανασύσταση των αντίστοιχων εννοιών ή νοημάτων, μοιάζει σχεδόν αδύνατη, καθώς ο καλλιτέχνης οικειοποιείται ένα ασύνδετο ζωγραφικό σχήμα – ιδίωμα.
Το χρώμα παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωγραφική του Νίκου Λαγού. Μεγάλες χρωματικές επιφάνειες καθαρών, έντονων, κοφτερών ή και δυνατών σκούρων τόνων, διαχέονται η μία μέσα στην άλλη, κατακλύζοντας το φόντο των συνθέσεών του και δημιουργώντας, άλλοτε την αίσθηση κάποιου μεταμοντέρνου τοπίου και άλλοτε απλά ένα χρωματικό – ζωγραφικό υπόβαθρο, για τα εκάστοτε μορφολογικά στοιχεία που πρόκειται στη συνέχεια να εγγραφούν επ΄ αυτού.
Οι συνθέσεις του, συνήθως απόλυτα – ασφυκτικά γεμάτες από χρώμα και σχεδιαστικά μοτίβα, ή ενίοτε με μία περισσότερο μινιμαλιστική προσέγγιση του ζωγραφικού πεδίου και των στοιχείων του, διακρίνονται από μία σταθερή εσωτερική γεωμετρική δομή. Οι εξωτερικές – επιφανειακές λαβυρινθώδεις διαδρομές και η παρατακτική παράθεση ως προς τους δύο βασικούς άξονες των διαφορετικών μορφολογικών στοιχείων ∙  παρά την φαινομενική τους πυκνότητα, διατηρούνται στα πλαίσια ενός αρκετά καθαρού συνθετικού σχήματος. Το τρίπτυχο: Χειρονομία – Γραφή – Πινελιά ως προς το τεχνοτροπικό τους ιδίωμα, σε συνδυασμό με το τρίπτυχο: Σύνθημα – Έννοια – Νόημα, ως προς το εννοιολογικό τους πλαίσιο · χαρακτηρίζουν το γενικότερο ύφος των έργων του καλλιτέχνη.
Συχνά τα έργα του Ν. Λαγού εμπεριέχουν σχόλια για τη σύγχρονη κοινωνία και τρόπο ζωής, την επικοινωνία (το ίντερνετ), τις σκέψεις και τα ερωτηματικά του ανθρώπου αλλά και του καλλιτέχνη, καθώς και σχόλια για το ίδιο του το έργο και τη ζωγραφική γενικότερα. Μετά απ’ όλα αυτά, τι τελικά είναι η ζωγραφική του; Εικόνες – γρίφοι που ζητούν αποκρυπτογράφηση; Χαρτογράφηση ενός σύγχρονου τρόπου ζωής; Ερωτήματα για τη ζωή, τον άνθρωπο, τον θάνατο και τον κόσμο γύρω του;Τις απαντήσεις καλείται να τις δώσει ο ίδιος ο θεατής διερευνώντας τη ζωγραφική εικόνα μέσα από μια διαδικασία – παιχνίδι, προσωπικής – υποκειμενικής ανάγνωσής τους.

Διάρκεια έκθεσης έως : 14 Απριλίου 2007.